U prigodi obilježavanja Dana grada Slatine i 725. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine, Udruga HVIDR-a Slatina jučer je vrlo uspješno organizirala tradicionalno Otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju slavonskog čobanca.
Na ovogodišnjem 14. po redu Prvenstvu u kuhanju ove slavonske delicije koje je održano pod pokroviteljstvom Grada Slatine i Turističke zajednice Grada Slatine, u Parku 136. slatinske brigade okupile su se čak 32 ekipe kojima je prije ocjenjivanja njihovog kulinarskog umijeća gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u pratnji predsjednika Slatinske HVIDR-e Nenada Križića uručio zahvalnice za sudjelovanje na prvenstvu i pregače koje je osigurao organizator. Osim toga sve su ekipe dobile osnovne namirnice za kuhanje te su počašćene s po pet litara slatinske graševine.
– Drago mi je što se ove godine okupio zaista reprezentativan broj natjecatelja koji su osim sa šireg područja grada Slatine i okolnih općina pristigli i iz drugih krajeva Hrvatske te smo imali prigodu ugostiti naše prijatelje iz Slavonskog Broda, Koprivnice, Požege, Virovitice…
Poznato je da Slavonija baštini izvor vrhunskih kulinarskih meštara i drago mi je što danas u Slatini imamo ovako veliki broj majstora od kotlića, a za one najbolje osigurali smo i vrijedne nagrade.
Bivši predsjednici slatinske HVIDR-e Mato Bubaš i Ilija Nikolić godinama su formirali, a i sam sam sudjelovao u organizaciji ove manifestacije koja je postala jedna uhodana priča te iz godine u godinu postaje sve ljepša. Veliku ulogu u njezinoj uspješnosti imaju Grad Slatina i slatinska Turistička zajednica na čijoj se potpori i ovim putem zahvaljujem.
Isto tako želim se zahvaliti članovima Udruge Vila Velebita Slatina i predsjedniku iste Željku Šnjariću koji su se sa svojom gastro manifestacijom prelijepo uklopili u ovaj kulinarski spektakl u Slatini te poslužili i više nego odličan Lički doručak, – rekao je predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić te dodao:
– Slatinu treba zaista doživjeti i voljeti, ona je prelijepa i svatko od nas treba dati doprinos kako bi ju zajedničkim snagama učinili još boljim i ljepšim mjestom za život, a ovakvim manifestacijama mislim da to i činimo, – zaključio je Križić čestitavši svim građanima Dan grada Slatine, 1. rujna.
Čestitke građanima uputio je potom i gradonačelnik Denis Ostrošić, te pohvalio Udrugu HVIDR-a Slatina koja se također uključila u obilježavanje ovog vrlo važnog datuma kao i brojne druge slatinske udruge i institucije.
– Na ovaj način pokazujemo zajedništvo koje Slatinu vodi prema naprijed. Drago mi je što se na ovogodišnjoj slatinskoj Čobanijadi okupio veliki broj ekipa, ali i posjetitelja. Lijepo je vidjeti druženje ljudi u veseloj atmosferi, a to je i bit ovakvih manifestacija koje pripremamo za naše sugrađane i njihove goste. HVIDR-a je i ovoga puta odradila odličan posao. To je udruga koja nikada nije rekla ne, i u posljednjih pet godina koliko usko surađujemo mogu samo reći riječi pohvale, gdje god je trebalo nešto odraditi oni su tu. Uključili su se u mnoge zajedničke akcije, a veliki su doprinos gradu dali i kroz vlastite projekte, stoga im veliko hvala jer tako pokazujemo da volimo svoj grad, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te otvorivši 14. otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju čobanca pozvao građane da posjete i brojne druge manifestacije u prigodi proslave Dana grada Slatine.
Nakon što su dvočlane ekipe odradile svoj posao, stručni žiri u čijem su se sastavu našli profesionalni kuhari Vlado Kontić iz restorana Stari podrum i Danijel Čolić iz slatinskog restorana KTC, poznata slatinska slastičarka Sandra Jadek i direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj, kušanjem uzoraka svakog pojedinog čobanca gdje su se ocjenjivali elementi: boja, gustoća, okus i ukupni dojam, između 28 natjecateljskih uzoraka čobanca ocijenili su one najbolje.
Ove je godine po prvi puta, umjesto samo tri, nagrađivano pet najboljih ekipa koje su za prva tri mjesta osvojili kotliće od 25, 16 i 10 litara obogaćene sponzorskim i promo poklonima, dok su pokloni za četvrto, odnosno peto mjesto između ostaloga sadržavali bijelu boju za bojanje zidova od 5 i 3 litre te zdjele za posluživanje čobanca.
Prvo mjesto majstora kotlića pripalo je ekipi Udruge HVIDR-a iz Slavonskog Broda, drugi su bili kuhari Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, treće su mjesto zauzele Pajde, na četvrto su se plasirali kuhari Caffe bara Vertigo, a na peto Caffe bara Jura također iz Slatine.
Pohvalnice te zaslužene bogate nagrade najboljima su uručili slatinski gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i kao gost manifestacije načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.
Svojim su dolaskom potporu ovoj manifestaciji slatinske HVIDR-e između ostalih iskazali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić sa suradnicima, gradski pročelnici; Stručne službe Krunoslav Šarabok i Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, te direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak u pratnji svog pomoćnika Hrvoja Valpovca.
Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine pobrinuli su se da posjetitelji manifestacije ne ostanu gladni, te su u suradnji s restoranom Sequoia Slatina osigurali čobanac za građanstvo. Tako je pod kuharskom palicom glavnog kuhara Siniše Šimunovića pripremljeno oko 150 litara čobanca u tri velika kotla, te je uz one natjecateljske građanima podijeljeno oko 300 porcija ukusnog čobanca. Zabave nije nedostajalo ni za one najmlađe koji su se tijekom ove manifestacije mogli zabavljati na atraktivnim napuhancima.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)